Бивш министър на отбраната: В преговорите за F-16 има риск от провал

Бивш министър на отбраната: В преговорите за F-16 има риск от провал

„Има три основни риска, свързани с покупката на F-16 – риск свързан с политическата нестабилност, предрочното прекратяване на мандата или на МО, или на правителството, и третото е – преговорите, възможно е да се стигне до провал.“

Това прогнозира в предаването „Плюс-минус“ по Нова тв бившият военен миинстър Ангел Найденов по повод преговорите, които води България в лицето на настоящият военен министър Красимир Каракачанов за закупуването на изтребители за българската армия.

Коментарът му идва след изявлението на вицепремиера Каракачанов, който заяви преди дни: „Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем не. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни – Швеция или Италия“.

Думите на Найденов му бяха подкрепени и от ген.-майор Съби Събев, който също потвърди, че нараства рискът от провал на преговорите.

„Мисля, че имаме ситуация, плод на изявленията от изказванията на Красимир Кракачанов, резултат от прибързан оптимизъм, който декларират от ръководството на МО, този ентусиазъм, че може да се постигне договор до три месеца, и да се постигне цена до 250 млн. лева единична цена на изтребител и да не надвишава 300 млн., както гласува парламента.“, посочи Найденов.

Според ген.-майор Съби събев трябва да се изчака за завърши първият кръг на преговорите и когато има цени, които не ни удовлетворяват, да се търси договореност.

„Такива изявления вредят на преговорите, внасят неувереност, че сме несериозен партньор, Словакия заделя малко над 1 млрд. и 800 долара за 14 самолета, а ние за 6 самолета с пълен пакет въоръжени мислим да миенм с милиард и то с ДДС, ние сме заделили недостатъчен ресурс“, посоичи още генера-майорът.

Той смята, че е възможно връщане към втория варинт – „Грипен“, но никой не е гледал каква скрита цена има при тази опция, никой не казва това нещо, това ще надхвърли милиард и 800 хиляди. Възможно е Америка да поиска по-висока цена за мунициите, ако не купим от техните самолети“, посочи още ген.-майор Съби Събев.

Споредн него обаче е възможно и до края на юни да се приключи с преговорите, може да се изгладят нещата и до юли да имаме съгласие по сделката.

Лили Тентениева

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder