Видинският музей представи нови находки от археологически разкопки

Видинският музей представи нови находки от археологически разкопки

Археологическа изложба с най-интересните нови постъпления във фонда на Регионален исторически музей – Видин (РИМ) беше открита в навечерието на Международния ден на музеите 18 май. Експозицията беше представена в музей „Конака“, а на събитието присъстваха заместник-кметът на община Видин Венци Пасков, заместник-областният управител Анжело Методиев, заместник-директорът на Националния археологически институт с музей при БАН и консултант на изложбата доц. д-р Стефан Александров, представители на институции, експерти от РИМ – Видин, археолози, граждани.
„Всяка година на 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Отбелязването винаги е с атрактивни изложби и различни други мероприятия в музеите. Тази година Регионален исторически музей – Видин се включва в националната програма за отбелязване на 18 май с тази изложба“, обясни при откриването на експозицията директорът на РИМ – Видин Фионера Филипова.
Акцент в изложбата са артефактите, открити по време на археологическите проучвания в град Видин, с. Майор Узуново, с. Балей и с. Арчар. „В изложбата са показани експонати от различни епохи, започвайки от един от най-ранните обекти с човешко присъствие в България въобще – обектът край Майор Узуново, минавайки през некропола в Балей, който показва красотата на раннотракийската култура, включени са, разбира се, и находки от античните градове Рациария и Бонония“, обясни доц. д-р Александров, който в продължение на над 20 години ръководи работата на обекта в Балей.
Проучванията на некропола от бронзовата епоха в с. Балей и на античния град Рациария край с. Арчар се осъществяват ежегодно, но за пръв път от години насам през 2018 година археолозите работиха на два обекта на територията на община Видин – в град Видин и в с. Майор Узуново. С подкрепата на Община Видин и с доброволческия труд на археологическия екип и ученици от ППМГ „Екзарх Антим Първи“ през миналата година бяха възобновени разкопките на кула №8 от римската крепост „Бонония“, а с финансиране от Министерство на културата бяха започнати проучванията на раннонеолитно селище край с. Майор Узуново.
Освен красиви съдове, открити при проучванията в Балей, които са примери за т.нар. „култура на инкрустираната керамика“, в археологическата изложба на РИМ – Видин за пръв път пред широката общественост бяха показани находки именно от това раннонеолитно селище край с. Майор Узуново. Сред най-интересните предмети от този обект са глава на антропоморфен идол – изображение на богинята-майка, изработено от глина, няколко костни лабрети, символизиращи мъжкото начало, оръдия на труда от огладен камък, костен харпун, костени стрели, глинени съдове. В изложбата са показани и красиви архитектурни елементи, съдове от глина, монети, фибули, костени предмети, намерени при миналогодишните разкопки в античния град Рациария. В експозицията също така са включени изключително красиви глинени съдове, глинени лампи и други предмети, открити при разкопките на кула №8 от римската крепост „Бонония“.
На 18 май, Международния ден на музеите, замъкът „Баба Вида“, Епиграфският център, музей „Конака“, музей „Кръстата казарма“ и Художествената галерия „Никола Петров“ ще работят с удължено работно време, като ще приемат посетители до полунощ, а входът ще е безплатен.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder