Градушките ударили 70 000 декара земеделски земи

Градушките ударили 70 000 декара земеделски земи

Около 70 000 декара земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя е заедно с вътрешния министър Младен Маринов в Свищов, където направиха оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района на Свищов.

В района, в който се намираме, паднаха градушки, после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи, заяви министър Танева.

По думите ѝ още на втория ден след избирането ѝ за министър са направили Управителен съвет на ДФ „Земеделие“. Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет. Изплатихме вече обработените протоколи, които бяха за миналата година. До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани, обясни още земеделският министър, предаде Нова телевизия.

Танева заяви, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено. В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане – на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 000 заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. декара в цялата страна, коментира тя.

КОНСТАНТИН ТОДОРОВ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder