Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове

Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове

Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработването на стратегически нормативни документи за стимулиране развитието на този сектор. Това заявява заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който откри днес „Residential Forum 2019“, в столицата, съобщиха от министерството.

Заместник-министърът съобщава, че според статистиката в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97 на сто от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31 на сто от всички жилища в страната. Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове.

„Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони“, е казал по време на форума Валентин Йовев.

Ще се набележат мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, е станало известно още от думите на заместник-регионалния министър. Той е допълнил, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради. Наред с това през март МРРБ започна обществен дебат и процедура за промени в Закона за управление на етажната собственост.

„Голяма част от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години“, коментира Йовев и е допълнил, че съществува остра нужда от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Като стъпка в тази насока той е очертал изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на правителството, която е осигурила 2 млрд. лв. за обновяване на жилища в цялата страна.

Той информирал, че към момента обновените и въведени в експлоатация сгради са 1699. Общият брой на жилищните здания, по които ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност по програмата, е 2022.

МАЯ ЙОРДАНОВА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder