Какво да правим при ухапване от кърлеж и какви болести пренасят-те

Какво да правим при ухапване от кърлеж и какви болести пренасят-те

Какво да правите обаче, когато вече е късно и кърлежът си е намерил закуска?

Най-добрият вариант е паразитът да бъде отстранен от медицинско лице. Трябва да знаете обаче, че това не се смята за спешно състояние и ако се отправите към Пирогов, ще трябва да платите манипалуцията.

Ако наблизо няма болница, в никакъв случай не се опитвайте да „задушите“ кърлежа с мазнина или алкохол, каквито методи прилагаха бабите ни.

За да го извадите, използвайте пинсети и не го докосвайте с голи ръце. Леко завъртете по посока на часовниковата стрелка, като увеличавате силата на теглене.

Ако „хванете“ паразита един-два часа след забиването му, тази процедура би трябвало да е лесна. След това дезинфекцирайте мястото.

Какви болести пренасят кърлежите?

Инфекциозните заболявания, които пренасят кърлежите, съвсем не са безобидни. Най-често срещаните са Лаймска болест и Марсилска треска, които в ранните си стадии са напълно лечими.

Затова е изключително важно да посетите лекар, дори и да сте извадили кърлежа сами. По негова преценка може да ви се постави ваксина против тетанус или пък да се назначи кръвно изследване за Лаймска болест.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder