Заводи в Китай изпускат забранен газ, който разрушава озоновия слой

Заводи в Китай изпускат забранен газ, който разрушава озоновия слой

Заводи в Североизточен Китай произвеждат големи количества газ, който разрушава озоновия слой в нарушение на международното споразумение, съобщи АФП. От 2013 г. годишните емисии на хлорфлуоровъглерод-11 – (CFC-11) са се увеличили с около 7000 т, твърдят учени в сп. „Нейчър“.

През 1987 г. беше подписано международно споразумение – Протоколът от Монреал, за да бъде намалено постепенно производството на хлорфлуоровъглероди, използвани в охладителната техника и аерозолите. Те са отговорни за дупката в озоновия слой на стратосферата, а той предпазва планетата ни от лъчите, които предизвикват рак на кожата, увреждания на очите и имунни проблеми, предава БТА.

Съгласно Протокола от Монреал производството на хлорфлуоровъглероди е приключило през 2010 г. в развиващие се икономики. Китай твърди, че не го произвежда от 2007 г.

Забраната доведе до значимо намаляване на концентрацията на CFC-11 в света до 2012 г. Миналата година обаче учени установиха, че темпът на това намаляване се е забавил наполовина от 2013 г. до 2017 г. Това означава, че има нови емисии. Миналата година еколози насочиха вниманието към 18 завода в 10 китайски провинции, които признават, че използват CFC. След това международен екип учени събра допълнителни данни от измервателни станции в Япония, Южна Корея и Тайван.

„Измерванията ни показаха пикове на замърсяването, когато въздухът идва от индустриални зони“ в Китай, подчерта ръководителят на изследването Соньон Пак от университета Кюнпук. Газът CFC-11 има много силен парников ефект и може да се задържи в атмосферата 50 години.

Източник:Novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder