Нинова отново се впуска в надпреварата за председател на БСП

Нинова отново се впуска в надпреварата за председател на БСП

Въпреки загубата БСП е единствената партия, която повишва гласовете сина тези евроизбори с около 30 000, и единствената партия, която увеличава броя на депутатите си в това състезание, в което участват 28 социалистически и социалдемократически партии, и ние сме на пето място. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредното заседание на Националния съвет на „червените“ след загубата на евроизборите в неделя, предаде репортер на Novini.bg

Но въпреки това ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички, но моята представа за морал в политиката е първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес подадох своята оставка пред Националния съвет, поисках свикване на конреса на 15 юни, тъй като конгресът е органът, който мее избрал, той трябва да констатира моята оставка и да я приеме. След 15 юни да се приемат правила за избор на председател и след това да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия избор за нов председател пред цялата партия след 15 юни. След това възнамерявам заедно с другите кандидати, скъпи членове и симпатиозанти на БСП, да се явя за вашето доверие отново, заяви Нинова.

Тя уточни, че до 15 юни, за когато е насрочен конгресът на левицата, по уставните правила на БСП, ще продължи да изпълнява длъжността председател, а когато оставката ѝ бъде приета, като след това трябва да предложи някой от заместниците си, който да поеме длъжността до избор на нов лидер на социалистите. Правилата за пряк избор се приемат от Национален съвет на партията. Имаме комисия, която трябва да ги подготви и тя е готова. Веднага след конгреса комисията може да започне работа и да стартира процедура за избор на нов председател, посочи Корнелия Нинова.

Тя каза, че няма промяна в позицията ѝ за отговорността за резултата на БСП от изборите за Европейски парламент. Позицията ми е – най-голямата отговорност трябва да се носи от председателя на партията. Така разбирам морал и достойнство в политиката, подчерта Нинова.

От Националния съвет днес се гласува и се прие заместник сега да не се избира, защото това е противоуставно. Новият избор ще бъде по новите правила. Заместникът, който ще предложа, трябва да бъде гласуван от Националния съвет. Това ще се случи след Конгреса, който ще приеме оставката ми, каза още Корнелия Нинова.

Източник: Novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder