Топ вести
03.03.2021 - Честит 3 март! Отбелязваме 143 г. от Освобождението на България
02.03.2021 - Модерни мотометачки се грижат за чистотата на улиците и парковите алеи във Видин
02.03.2021 - 42-ма новозаразени и един смъртен случай в област Монтана през последното денонощие
02.03.2021 - Заради Covid-19 във Видин отменят официалната церемония за 3 март
02.03.2021 - Още 30 души започват работа по проект на Община Видин (Снимки)
02.03.2021 - Премиерът: През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“
02.03.2021 - Над 500 първокласници от община Враца получиха българското знаме и послание от кмета Калин Каменов (Снимки)
02.03.2021 - Община Видин напомня, че продължава разяснителната кампания във връзка с проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух
02.03.2021 - Удължава се изискването за негативен резултат от PCR-тест за влизане на български граждани в Турция
02.03.2021 - Ето как се прилагат ваксините срещу COVID-19
Възстановяването на Синагогата във Видин – една крачка по-близо

Възстановяването на Синагогата във Видин – една крачка по-близо

Днес, 4 юни, кметът на община Видин Огнян Ценков и изпълнителният директор на Регионален фонд за градско развитие Мартин Заимов подписаха договор за предоставяне на инвестиционен кредит за изпълнение на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“.
„Само преди няколко дни – на 29 май, подписах договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност 8 275 300 лв., средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.
Община Видин ще получи допълнително финансиране от 1 500 000 лв. от Регионалния фонд за градско развитие – финансов инструмент на Оперативна програма „Региони в растеж“. Или цялостната стойност, общият бюджет ще бъде 9 775 300 лв.“, обяви кметът на Видин. Този тип финансиране, който, в случая на Синагогата, е в голяма степен грантово финансиране с европейски и държавни средства и в една по-малка степен заемно финансиране, на практика се случва за първи път, коментира Мартин Заимов. „Когато нещо се случва за пръв път, са неизбежни административните затруднения – трябваха ни повече от 6 месеца, за да минем през няколко различни национални администрации, започвайки от Националния институт за недвижимо културно наследство, минавайки през Министерство на регионалното развитие, Фонда на фондовете и т.н.“, обясни изпълнителният директор на Регионален фонд за градско развитие.
Кредитът ще се връща от приходите, които ще генерира обектът – както от входни такси, така и от наем на помещения, продажба на сувенири идруги, освен това в двора на туристическия обект ще бъде изградено и кафене. Отново от генерираните приходи ще се покриват трудовите възнаграждения на служителите и мениджърския екип,както и разходите по поддръжка на Културния център, разясни Огнян Ценков.

Предстои да бъдат проведени обществените поръчки за избор на изпълнители. Очаква се до края на годината да започне реалното изпълнение и най-късно до 24 месеца видинската Синагога трябва да отвори врати като център, обединяващ функциите на изложбено пространство, музей и многофункционална зала за събития.


Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder