БСП срещу демографската криза предлага по-високи данъчни облекчения за родителите

БСП срещу демографската криза предлага по-високи данъчни облекчения за родителите

БСП внесе в Народното събрание законопроект за промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който се предлагат облекчения за родителите на деца до 18 г.

Социалистите предлагат засилване на данъчното облекчение за деца – увеличаване на размера на сумата, която се приспада от годишната данъчна основа да бъде променено от 200 на 600 лв. за всяко едно ненавършило пълнолетие дете, от една страна. Oт друга – отпада до сега действащото ограничение до З деца и се дава възможност на многодетни родители с по-високи доходи да ползват данъчното облекчение, независимо от броя на децата, стига да имат доходи, за да ги издържат.
С тези промени на практика родители с едно дете ще имат право на преференция до 600 лв. на година, тези с две деца – до 1200 лв. , с три – до 1800 лв. и т.н., казват още социалистите.
Вносителите предлагат и промяна в начина на ползване на данъчното облекчение, което досега ставаше еднократно – на годишна база. Със създаването на ал. 10 в чл. 22в и
новата т. З в чл. 42, ал. 3 от закона се дава възможност преференцията да се ползва на
месечна база, което би означавало: родител с едно дете ще внася с до 50 лв. на
месец по-малък данък, родител с две деца – до 100 лв., и т.н.
Промените обхващат както родителите с доходи по трудови взаимоотношения, така и тези с доходи от наем, от стопанска дейност и др.

Източник: izbori.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder