Топ вести
30.05.2020 - Здравният министър издаде заповед, с която регламентира влизането в България от 1 юни
30.05.2020 - Нови 7 излекувани от Covid-19 във Видин. 14 са последните положителни проби в страната
29.05.2020 - 152 безработни лица са започнали работа през април във Видинско
29.05.2020 - Над 500 души останали без работа в област Видин през месец април
29.05.2020 - В Белоградчик отбелязаха 170 години от най-голямото въстание в Северозападна България против османското владичество(Снимки)
29.05.2020 - БАБХ и МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с храни в софийска област (Снимки)
29.05.2020 - Разследващи гранични полицаи са арестувани за подкуп
29.05.2020 - Спипаха близо 16 т цигарени опаковки на Дунав мост 2 (Снимки)
29.05.2020 - Над 32 000 проверени МПС-та и 14 500 констатирани нарушения по време на Спецакцията на територията на цялата страна
29.05.2020 - Детските ясли и градини във Враца започват работа от 1 юни
От Община Видин с отговор за отсичането на дървета в централната градска част (Новините на Видин Вест)

От Община Видин с отговор за отсичането на дървета в централната градска част (Новините на Видин Вест)

Кой и защо отсича дървета в централната пешеходна зона на Видин? Този въпрос неведнъж през последните седмици задаваха граждани на Видин в социалните мрежи. Общественото недоволство ескалира, когато преди дни във „Фейсбук“ бяха публикувани снимки, показващи отсичането на дърветата пред офиса на НАП във Видин – сега на това място няма и помен от високите дървета, под чиято сянка видинчани доскоро намираха прохлада, останали са само дънерите им.

От „Видин Вест“ потърсихме кмета на община Видин Огнян Ценков за коментар, който обясни, че премахването на дървета е в рамките на проекта „Основна реконструкция на централната пешеходна зона във Видин“. „Няма безотговорно и безогледно премахване на дървесни видове, напротив – съобразено е с всички изисквания, като ще се засаждат нови дървета“, каза видинският кмет и подчерта, че в обхвата на проект „Основна реконструкция на централната пешеходна зона“ е предвидено премахване на дървета, но и засаждане на нови.
Ценков припомни, че този проект е изготвен през предходния мандат, преди встъпването в длъжност на сегашното общинско ръководство. Тогава са проведени обществени обсъждания, има и решения на Общинския съвет. „Ние трябва да ги изпълним абсолютно стриктно и в никакъв случай не можем да направим компромис, защото в последствие ще ни бъдат наложени корекции, а корекциите са финансови санкции. Това е от една страна. От друга страна, също искам да заявя, че като дървесна растителност, като кътове за отдих, озеленяване и зацветяване има достатъчно намеси, които ще бъдат направени съгласно проекта и ще се създаде допълнителна и зелена среда, и места за почивка и отдих на гражданите“, заяви Огнян Ценков.
И допълни: „Взехме решение да сменим и водопровода и канализацията, което е със средства на Общината – не са в обхвата на проекта, а са със средства от бюджета на Общината. Въздържах се от намерението да публикувам снимките от състоянието на водопровода, който е изграден през 1934 година, когато кмет е бил д-р Бърни Бончев. Защото нещата бяха много неприятни и след като достигнахме до този остарял водопровод, се установи, че чугунените тръби са корозирали както отвън, така и отвътре, в самата питейна вода имаше ръжда. Нямаше как да допуснем това да продължава. Необходимостта при изграждането на водопровода беше, че не трябва да има отгоре върху трасето на водопровода дървесна растителност, поради обстоятелството, че развитието на кореновата система на дърветата в последствие ще повреди комуникациите – това не е само за водопровода, но и за всички подземни комуникации. Всички дървета, които са отстранени, премахнати, те са с необходимите разрешителни и, още веднъж повтарям, те са в рамките на проекта.“
Кметът на община Видин допълни, че по-малките като размер дървета, които са премахвани, се засаждат на други места, например в зелените площи пред Многопрофилна болница за активно лечение „Света Петка“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder