“Тайни клиенти” за администрацията: Дълго чакане, нелюбезни служители и ненужни документи

“Тайни клиенти” за администрацията: Дълго чакане, нелюбезни служители и ненужни документи

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи.
Това са част от проблемите, които са открити при проучване по метода „таен клиент“. Резултатите бяха представени на конференция в Министерския съвет.
След сигнали за нередности близо месец и половина десет тайни клиенти наблюдават как 13 администрации в страната предоставят 15 услуги. Служителите наблюдавали доколко се спазвали нормативните изисквания, фиктивно ли се предоставя услугата, както и дали администрациите си обменят информация.
Освен че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти открили, че често от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, обясни Здравко Сечков. Дългото чакане за определена административна услуга е друг проблем.
„Най-дълго време за получаването на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при завяването на услуга „Подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС“ – шест часа.

Администрациите имат месец, за да отстранят проблемите, каза Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ в МС, предаде БНР.

„Не навсякъде ще се наложи лично санкциониране. Трябва да се очаква после подобрение чрез конструктивни мерки, ако естествено има виновни служители ще приветстваме да има и наказания“.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев предупреди с писма администрациите да отстранят в едномесечен срок всички констатирани проблеми. Предстоят нови проверки.

Източник: Izbori.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder