Фестивал презентира живите човешки съкровища на трансграничния регион Видин- Долж

Фестивал презентира живите човешки съкровища на трансграничния регион Видин- Долж

Над 30 индивидуални и групови изпълнителици демонстрации на автентична кухня, традиционни занаяти и обичаи може да видите в рамките на Фестивалът на живите човешки съкровища на трансграничния регион Видин- Долж, който се провежда във Видин от 21 до 23 юни .

Фестивалът се организира от сдружение „Видински фонд „Читалища“ в рамките на проект “Живите човешки съкровища на трансграничния регион“, финансиран по Програма Интеррег V-A Румъния-България. Целта е да се фокусира вниманието върху богатото нематериално културно- наследство на региона, като се изведе на преден план грижата за хората – „живите човешки съкровища“, които ги олицетворяват. Организаторите са убедени, че това е начинът тези хора да бъдат насърчени да продължат да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения.

Участниците са разделени на различни категории, съобразно приетата в България през 2008 г. система на ЮНЕСКО за живи човешки съкровища. Във Видин се представят изпълнители в категориите „традиционни ритуали и празници“, „домашни дейности и препитание“, „традиционни танци и детски игри“. В края на следващата седмица, от 28 до 29 юни в Чатате, Румъния ще се проведе втори фестивал, по време на който ще бъдат представени категориите „традиционно разказване на истории“, „традиционно пеене и свирене“, „традиционни занаяти“ и „традиционна медицина“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder