Историци предлагат учебниците да се пишат от учители, а не от университетски преподаватели

Историци предлагат учебниците да се пишат от учители, а не от университетски преподаватели

Историци предлагат учители, а не университетски преподаватели да пишат учебниците.
Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели, защото доцентите и професорите винаги се опитваме да пишем сложно и да докажем, че знаем много. Това заяви на пресконференция в БТА проф. Нина Дюлгерова – преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“, по повод казуса с представянето на комунистическия режим в учебниците по история за 10 клас.

Според нея учебници не трябва да се пишат от висшия преподавателски състав и даде пример с Германия, където писането на учебници се прави от учителите с помощта на методист от университета, тъй като връзката на учениците е със своите учители. Според Дюлгерова не е логично комисиите, които оценяват учебното съдържание, са съставени от асистенти на професорите, които са автори на въпросните учебници.
Николай Поппетров – историк и автор в учебника по история на „Булвест 2000“ за 10 клас, заяви, че от 30 години се говори за учебници и резултат няма. Той посочи, че не възприема „анти“ позициите, тъй като от тях не излиза нищо креативно – включително от „антикомунизма“.
Според него е хубаво, че има обществена нагласа по въпроса, но това не било гаранция за дебат. По негови думи образователният министър Красимир Вълчев няма как да има мнение по учебното съдържание, тъй като той не е историк, а политик.
Историкът изрази изненадата си от твърдението, че комисията за оценка на учебниците е некомпетентна, тъй като тя е била избрана именно от МОН. Той призова просветното министерство да престане да се извинява и пост фактум да обяснява, че проблемът с учебниците, грешките на матурите и т.н. са дошли от другаде. Те идват отвътре, категоричен бе той.
Поппетров подчерта, че не трябва да се пропуска и фактът, че има скрита образователна политика. „Има хиляди начини да втълпиш нещо на един човек, без да го впишеш в учебниците,“ заяви историкът.
Той даде предложение учебниците да се пишат без хонорар, въпреки мнението му да бъде квалифицирано като „драматично“. Според него обаче вариант е това да се вписва в научната атестация, а не да се получават средства в замяна. Той е съгласен с мнението на проф. Дюлгерова, че е по-добра възможност учебниците да се пишат от учители.
По думите на Поппетров проблемът за подбора и интерпретирането е морален, но липсва система за морални санкции.
Той е категоричен, че е необходим дебат по въпроса, тъй като в момента няма научна критика и всеки пише каквото си иска. Често хора от случайни позиции налагат превратни мнения, посочи той и допълни, че вината за това е на колегията, която не реагира и липсва дебат.
Другият съществен проблем според него е липсата на умение да се пише за широката публика.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder