ГЕРБ предлагат местните избори да бъдат без машинно гласуване

ГЕРБ предлагат местните избори да бъдат без машинно гласуване

Народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова във връзка с предложение за законодателни промени в Изборния кодекс, на пресконференция в парламента, предложи на местните избори да няма машинно гласуване, тъй като те са едни от най-сложните за провеждане в България, а вотът на избирателя е изключително важен. „Другата причина да не искаме да се провежда машинно гласуване е чисто икономическият аспект, тъй като гласът на избирателя с машинно гласуване струва почти 60 лева, а гласът му на хартиена бюлетина е 77 стотинки“, добави още като аргумент Александрова.
„Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените в законодателството 6000 машини за гласуване, рискуваме да ги провалим“, затова е изключително важно да направим така, че да привлечем максимален брой български граждани пред урните за гласуване. По този въпрос имаме уверението, че ще бъдем подкрепени от всички политически партии, с изключение на БСП“, добави тя.
„Машините за гласуване бяха промотирани под натиск и те се оказаха един скъпоструващ експеримент и скъпоструващи играчки. Тези машини не доведоха до по-честни избори на европейския вот, а изборите трябва да бъдат проведени максимално честно и прозрачно“, коментира по темата и Александър Ненков от управляващата партия на ГЕРБ.
Депотатите са силно притеснени. Те са категорични, че щом работата по протоколите в София приключила чак в 9 ч. сутринта на следващия ден при 33% избирателна активност, то местните избори, които са доста по-сложни откъм провеждане и подготовка кога ли ще приключат. А при балотажите машините ще трябва да се пренастроят за нов тип избори, което само усложнява процеса. Според тях тези 6000 машини, не биха олеснили изборния процес, напротив те излишно ще го усложнят.
„Това е много скъпо удоволствие, където никъде в Европа го няма“, посочи Ненков.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder