Международният паспорт вече ще може да бъде с валидност 10 години

Международният паспорт вече ще може да бъде с валидност 10 години

Паспортите на българските граждани ще се издават със срок на валидност 5 или 10 години съгласно заявения от лицето срок, реши парламентът с приемането на второ четене на изменения в Закона за българските лични документи. На децата до 18-годишна възраст ще се издават паспорти със срок на валидност 5 години. Издаването на лични карти и паспорти при обикновенна поръчка ще бъде до 30 дни, при бърза – до 3 работни дни, а при експресна услуга – до 8 работни часа, от приемането на заявлението.
Предвижда се нова процедура за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи /МВнР/. Наред с опцията за използване на квалифициран електронен подпис, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.
Намаляват се сроковете за издаване на български лични документи при подадено заявление в консулски или дипломатически представителства в чужбина. От 90 дни – за обикновена услуга, срокът се намалява на 45 дни, а за бърза услуга – 30 дни.
Въвежда се и възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга.
Срокове за издаване на документ за самоличност на чужденец, получил убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут, също се въвежда: обикновенната услуга ще е до 30 дни, а бързата – до 10 работни дни.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder