Предлагат кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения

Предлагат кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения

Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения, които трябва да придобият, предлага работна група, обединяваща представители на институциите и бранша. Съобщиха Novini.bg. До този момент компонентите на обучението бяха разписани в методиката, но без конкретни изисквания за продължителността им и липса на ефективен контрол. Това създаваше както предпоставка за нелоялна конкуренция, така и за явяване на шофьорски изпит без придобиване на ключови умения като управление на магистрала, скоростен път, при намалена видимост и др.
Във връзка със завишаването качеството на обучението, в предложената за одобрение методика се предвижда за група умения „Управление извън населено място“ да бъдат отделени минимум 6 часа, от тях 3 часа за „Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с интензивен автомобилен трафик“.
Друго задължение е в група умения „Управление в населено място с голяма интензивност на движение” да се преминат поне 10 часа обучение. Кандидат-шофьорите ще трябва да имат минимум 2 часа и по компонент „Управление през нощта и в условията на намалена и ограничена видимост“. Учебната документация ще влезе в сила заедно с нов механизъм на контрол от страната на ИА „Автомобилна администрация“, за да се гарантира, че тези минимални часове по отделните компоненти ще бъдат спазвани.
За да се покрият всички тези компоненти на обучението минималните задължителни часове за практическо обучение се предлага да бъдат увеличени на 42 часа. Паралелно се предлага да се намали броят на задължителните часове по теоретична подготовка (от 40 на 26 часа), като подобен подход би следвало да не доведе и до съществен ръст на цените за крайния потребител. Същото мнение бе изказано и от представителите на центровете по автообучение, в хода на обсъжданията на работната група.
Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“ и част от работната група подкрепяха идеята да се допусне възможност до 4 часа от задължителните часове по кормуване да могат да се провеждат и на симулатор. Предложението не бе прието от мнозинство от участниците в дискусиите и не е включено в методиката. Както и до сега центровете по автообучение ще могат да провеждат подобни практични занятия на симулатор, но няма да се вземат предвид при отчитане на задължителния брой часове по практика. В работната група участие взеха представители на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, представители на висши училища, на браншови организации, на неправителствения сектор и др.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder