Новият завод на „Фолксваген“ ще бъде в Турция, а не в България

Новият завод на „Фолксваген“ ще бъде в Турция, а не в България

Германският автомобилен производител „Фолксваген“ е избрал Турция пред България за новия си завод, съобщават от news.bg, цитирайки money.
Окончателното решението е взето късно снощи.
Солидната инвестиция за няколко милиарда ще отиде в Измир, предварителна информация сочи, че това се дължи на натиска на Катар, която разполага с 17% от акциите на „Фолксваген“.
Въпреки че България е била фаворит, крайният избор е Турция, тъй като южната ни съседка е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен, нещо което България не може да си позволи.
Седмица по-рано директорът на „Фолксваген“ Херберт Дис е направил обиколка у нас и в Турция, за да може да прецени лично къде да е новият завод. След това е провел срещи и с бизнесмени във Виена, за да се опита да ги убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, но безуспешно, Турция е предложила повече.
Освен това развитието на южната ни съседка беше сочена за фаворит в надпреварата заради опита и традициите в автомобилостроенето там, по-големият вътрешен пазар и по-ниските разходи за заплати.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder