НАСА публикува видео карта на всички открити екзопланети

НАСА публикува видео карта на всички открити екзопланети

НАСА публикува видео карта на всички 4000 екзопланети, открити от 1992 г., съобщава БТА.
Визуализацията с мястото на всяка екзопланета и времето, когато е открита, е направена по проекта Систем саундс. Повечето екзопланети в базата данни са открити от телескопите „Кеплер“ и ТЕСС.
През 1992 г. е открита първата екзопланета – която е извън Слънчевата система, и е открита около пулсара PSR 1257+12. Границата от 4000 беше премината миналия месец. За 27 години броят на екзопланетите се увеличава отначало постепенно, а след това рязко, благодарение на специализираните телескопи. Първият е „Кеплер“, който е изстрелян през 2010 г.
Тази година телескопът ТЕСС (TESS – Transiting Exoplanet Survey Satellite) пое щафетата от „Кеплер“, който остана без гориво.
Сред откритията на „Кеплер“ се открояват „Земя 2.0“, която има много сходни характеристики с нашата планета, макар и да е на разстояние 1400 светлинни години.
Преди няколко седмици ТЕСС откри най-малката известна екзопланета L 98-59 – по-малка от Земята, но по-голяма от Марс. През 2011 г. „Кеплер“ откри първата планета, орбитираща около две звезди, и първата планета в обитаема зона – с температура около 22 градуса Целзий. През април 2017 г. беше открита суперземята LHS 1140b, която е с гигантски океани от магма.
Сред най-големите находки на „Кеплер“ е звездната система „Трапист-1“ с рекордните седем подобни на Земята планети. Звездата им е на 39 милиона светлинни години, а всяка от тях вероятно има вода на повърхността.

Източник: Novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder