Частни фондове ще конкурират НЗОК

Частни фондове ще конкурират НЗОК

Край на монопола на здравната каса – занапред ще можем да се осигуряваме по-желание и в здравни фондове наред с НЗОК. Този модел, предложи за дискусия здравният министър Кирил Ананиев.
Реформата предвижда здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове. Здравната вноска ще остане в размер на 8% от дохода на всеки един здравноосигурен, а при частният фонд ще има и потребителска такса, но към настоящия момент размерът още не е ясен.
Министърът увери, че няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус. За да получи лиценз частния фонд, той трябва да набере над 500 хиляди здравноосигурени лица. Според проекта всеки гражданин със здравни права ще има определен срок, в който да избере частен фонд, а ако не го направи, по закон си остава в НЗОК.
Застрахователите са на мнение, че този процент в здравеопазването е недостатъчен, тъй като ще бъдат необходими средства да се заделят, за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.
Все още няма яснота откога ще влезе в действия новият здравен модел.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder