Румен Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

Румен Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.
С направените промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения.
Финансирането на партиите от бизнеса, създава нова среда за корупция. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави. С тези изменения партиите да се финансират от юридически лица и еднолични търговци, се създават предпоставки даренията да се насочват към тях, защото именно те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите.
Според президента, в една демократична държава, дълг на гражданското общество е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява. Именно за това налага вето над изменението в закона за финансиране на партиите от бизнеса.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder