Хакери пробили данни на НАП, близо 5 хиляди души са засегнати

Хакери пробили данни на НАП, близо 5 хиляди души са засегнати

От вчера са сформирани екипите, които работят и през ноща, сутринта се чух със Явор Колев,това което са изследвали е, че наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация.Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, в сутрешния блок на БТВ. По негови думи става ясно, че към момента не може да се коментира тази информация, но е направен анализ, че информацията която изтича се намира и на сървар на НАП, който показва, че е имало достъп. Министърът заяви, че към момента работят към преглед на системата откриване на уязвимости, за да се предотврати нова атака. Според него пробивът на системата е от вън.
В съобщението от хакерите което вчера е разпространено пишело, че защитата ни е изключително слаба и смешна. Маринов допълни, че системите са създадени от хора и държавата е тази, която трябва да ги защитава. По предварителна информация, достъпът според министъра е от около месец.
“ Във случая, може да се направи и политически анализ, тъй като знаете, че вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на МС за закупуване на самолети Ф-16. Мейла идва от руски сайт, иска се оставката на финансовия министър от руски партии “ анализира министър Младенов.
„Достъпът до такава информация е елемент от националната сигурност“, разкрива той. По случая работят служители на ДАНС, ГДБОП, МВР и на електронно управление на НАП. Според вътрешния министър, при всички положения има политически ефект.
Но още е мн рано да се говори за причината за пробива. След като излязът всички резултати и анализи, тогава би могъл да каже защо е тази кибератака, завърши Младен Маринов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder