Директорът на РЗОК – Видин с коментар за ситуацията във видинската болница

Директорът на РЗОК – Видин с коментар за ситуацията във видинската болница

Недостатъчно добър мениджмънт, както и обективни фактори, свързани с негативните здравно-демографски процеси – това според директора на Районна здравноосигурителна каса– Видин (РЗОК) д-р Владимир Вълчев са причините за сегашното състояние на Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“.
На пресконференция днес, 17 юли, шефът на видинската здравна каса предостави информация за средствата, изплатени на видинската болница и коментира изнесени в публичното пространство през последните две-три седмици данни по темата.
„Областната болница за многопрофилно лечение „Света Петка“ за дейността си през месец юли може да получи над 1 млн. лв. Които, разбира се, ще получат, ако извършат и отчетат дейност за толкова средства“, заяви д-р Владимир Вълчев.
От отчета на РЗОК – Видин за платените досега на лечебното заведение пари обаче става ясно, че за първите шест месеца на тази година видинската болница е натрупала икономия от общо 309 114 лв. или иначе казано това са средства, които МБАЛ „Света Петка“ не е успяла да заработи. Именно заради тази икономия всъщност се получава и посоченият по-горе наличен ресурс от над 1 млн. лв., чието усвояване също е под въпрос.
Д-р Вълчев коментира периода от януари 2014 година до края на 2017 година, когато начело на болницата беше предходното ръководство. За това време МБАЛ „Света Петка“ е получила от РЗОК – Видин общо над 30 млн. лв. „Това, което считам и виждах като грешка и лош мениджмънт беше неправилното съотношение на разходите за строителни дейности и на чисто разходите, които бяха за лечение. Аз лично смятам, че човешкият ресурс е най-голямото богатство. Първо са хората – качествени, кадърни, мотивирани хора; след това са средствата, с които тези хора да могат да си вършат работата – в случая на болницата това е медицинската техника. Така че трябва да се започне от привличане, задържане и мотивиране на хора, осигуряване на съответната техника и всичко това може да доведе до усвояване на парите. И чак на последно място, ако има средства за мазилки, бариери, асансьори подмяна и т.н.“, посочи директорът на РЗОК – Видин.
Той заяви, че съобщената цифра за броя напуснали лекари в този период – а именно 29, е вярна. Д-р Вълчев коментира, че някои от тези лекари са доста важни за работата на болницата – кардиоложките д-р Каменова и д-р Антова, неврологът д-р Корманов, д-р Валери Илиев от хемодиализата, д-р Галин Златанов, съдов хирург, д-р Виолета Петкова и д-р Петър Спасов от гастроентерологията и др.
Той допълни, че заедно с това трябва да се отчете и фактът, че Видин е изправен пред демографска криза, каквато не се наблюдава никъде другаде в страната. „През 1999 година, когато започна да работи Касата, населението на областта беше 137 000 души, сега е под 86 000 лв.
На болниците се плаща по един принцип, който се смята за обективен и справедлив – за преминали болни, тоест парите следват пациента. Но за региони като нашия, в който, не по вина на живеещите тук хора, са се получили през годините такива здравно-демографски показатели, би трябвало да има действително индивидуален подход.
Той обясни, че лично е запознал министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с тази обективна ситуация и изрази надежда, че в Министерство на здравеопазването се мисли в посока разрешаване на проблема.
Д-р Вълчев припомни, че от юли месец тази година са в сила нови цени на някои клинични пътеки – включително за раждане и за грижа за новородено, както и на клинични пътеки в педиатрията и кардиологията. „Това е единственият начин да дадем възможност болниците да заработват по-големи суми. Само чрез покачване на цените на клиничните пътеки Касата може да повиши приходите на болниците – по този начин без да се повишава дейността, тоест при един и същ брой преминали болни, лечебните заведения ще получат значително повече средства“, заяви директорът на РЗОК – Видин.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder