Концесията за летище „София“ е спечелена от операторът на летището в Мюнхен

Концесията за летище „София“ е спечелена от операторът на летището в Мюнхен

Консорциум „Софткънект“ (френският фонд „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ в партньорство с оператора „Флугхафен Мюнхен“) спечели концесията на летище „София. Той е спечелил с 86.12 точки. Това заяви транспортният министър Росен Желязков на брифинг, посветен на концесията на летище „София“.Предават от news.bg.
„Флугхафен Мюнхен“ е операторът на летището в Мюнхен.
„Достоверността, устойчивостта и предлагания модел за развитие са факторите, поради които Консорциум „Софткънет“ е спечелил процедурата. И петте оферти са изключително добри и който да спечелил, летище София ще има положителна перспектива. Трима от участниците са получили 100 точки на техническото си предложение“, изтъкна Желязков.
„Договорът може да бъде сключен след изтичане на 15-дневен срок от днес. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок пред Комисия за защита на конкуренцията. Дори да има оспорване на решението, то ще бъде в кратки срокове“, посочи Желязков.
На второ място в процедурата по концесията на летище „София“ се нарежда Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80.31 точки. На трето място е класиран участникът „Фрапорт България“ с 80.19 точки. На четвърто място е участникът Консорциум „Витоша“ с 78.42 точки. На пето място – Консорциум „ССБ София Еърпорт ДжейВи“ с 66.15 точки.
Държавата ще присъства на летище „София“ като регулация, свързана с летищни такси, като граничен вход за държавата, и с всичките си митнически, ветеринарни и други учреждения.
Оферти в процедурата за концесията на летище „София“ бяха подадени от 5 участници и всеки един със значителен опит. Сред тях са Консорциум „Витоша“ – близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение; Консорциум SofConnect – 24.5 милиона евро годишно; Консорциум „ССБ София Еърпорт ДжейВи“ – 26 милиона и 50 000 евро годишно; „Фрапорт България“ ЕАД – 21 милиона евро годишно и Консорциум между „Еърпорт Де Пари“ ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг“ А. Ш. – 32 824 000 евро годишно.
В продължение на 90 дни комисията разгледа и обсъди офертата на участниците.
Желязков се похвали, че не е имало основания нито за връщане, нито за прекратяване на процедурата по концесията на летище „София“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder