Топ вести
13.12.2019 - Задържаха ислямисти в Москва, подготвяли терористични актове
13.12.2019 - Служители от варненска болница не са получавали заплати от 8 месеца
13.12.2019 - Шофьор загина при тежка катастрофа край Силистра
13.12.2019 - Митничари откриха контрабандни анаболни стероиди в личен багаж на жена
13.12.2019 - Спипаха в село край Шумен мъж, издирван с европейска заповед за арест от Кралство Белгия
13.12.2019 - Намериха боеприпаси и газови бутилки в жилищния блок в Германия, където стана експлозия
13.12.2019 - Кметът на Видин поздрави почетния гражданин Богомил Петров за 80-годишния му юбилей (Снимки)
13.12.2019 - Наградиха участниците в коледен баскетболен турнир във Видин (Снимки)
13.12.2019 - Наградиха победителите в традиционния коледен турнир по лека атлетика ( снимки)
13.12.2019 - ГД „Гранична полиция“: Трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Видин“ е интензивен на изход за товарни автомобили
Кмет на село в Монтанска област, изпратил проба за изследване от диво прасе

Кмет на село в Монтанска област, изпратил проба за изследване от диво прасе

Епизоотичната обстановка в страната е по-сериозна от всички случай, които сме имали досега. Не е нормално за 2 седмици да имаме 17 огнища, анализира проф. д-р Георги Георгиев – директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Това стана ясно на заседанието на епизоотичната комисия, свикано от областния управител на Монтана Росен Белчев, съобщава darik.

„Монтана попада в 40 километровата зона на претърсвания за наличие на заболели животни. Досега няма доказан случай. Чакат се резултатите от проба, взета от диво прасе в района на Дунавската равнина“, уточни д-р Людмил Антов от дирекцията по безопасност на храните.
Той отново призова всички кметове за съдействие и активни мерки за ограничаване разпространението на вируса, които е много устойчив и лесно преносим. Единствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в областната дирекция по безопасност на храните в Монтана за това как да предпази селото си от Африканска чума по свинете, как да бъдат дезинфекционни площадките на входа и изхода на селото. По думите на д-р Антов, Росен Илиев е за пример на другите 132 кметове на населени места в областта.

До 25 юли е крайният срок, в които всички 132 кметове трябва да установят броя и категорията на свинете в населеното място, което управляват и да изготвят списъци с имена, адреси и телефони за контакт със стопаните. Информацията трябва да бъде предоставена на официалния ветеринарен лекар на общината.

Към бдителност и съпричастност призова и проф. д-р Георги Георгиев – директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Заедно със свои колеги, той е на обиколка в Северозапада и участва в заседанието на епизоотичната комисия в Монтана.
Миналата седмица на сайта на центъра за оценка на риска е обявена актуализирана научна оценка за разпространение на африканската чува по свинете в България, Европа и света. От тогава досега ситуацията е коренно променена, допълни проф. Георгиев, след като вирусът е влязъл в промишлено предприятие. Все още се изяснява как е станало това и решението за бъдещи действия ще се вземе трудно.
„Причинителят на заболяването е с особен клас вирус, един единствен прави род семейство и всичко, с много голям геном, много прилепчив, устойчив и с най-разнообразни начини на разпространение“, уточни ученият.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder