Топ вести
20.01.2020 - За какво трябва Община Видин да отделя повече средства (Камелия Пита в Утро с Видин Вест)
20.01.2020 - Ексклузивно: Прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ пред Видин Вест (Утро с Видин Вест)
20.01.2020 - Масови оставки в АГО отделението във Видин, след смъртта на новороденото на Цвете Петрова (Видео)
20.01.2020 - След убийството на Теодор – Живеещите в района настояват за затваряне на заведението (Утро с Видин Вест)
19.01.2020 - Какво време да очакваме утре? (Времето с Боряна Бориславова)
19.01.2020 - Застреляха млад мъж във видинска дискотека (видео)
17.01.2020 - Какво време ни очаква този уикенд? (Времето с Боряна Бориславова)
17.01.2020 - Ще съдят родителите на отнетото българско бебе в Германия за тормоз
17.01.2020 - Предложени са мерки за справяне с „фалшивите“ болнични
17.01.2020 - След репортаж на „Утро с Видин Вест“: БДЖ започна анализ на пътникопотока (Новините на Видин Вест – обедна емисия)
Продължават с евтаназията в свинекомплекса в село Николово

Продължават с евтаназията в свинекомплекса в село Николово

Продължава умъртвяването и загробването на животните в свинекомплекса в русенското село Николово, който бе засегнат от болестта африканска чума по свинете.

Това съобщи заместник-областният управител на Област Русе Свилен Иванов, цитиран от novini.bg. Той уточни, че от вчера е започнало унищожаването на прасетата, при спазването на европейския регламент за справяне със заразните болести при животните, съгласно който евтаназията трябва да се извърши по хуманен начин. Иванов определи ситуацията в свинекомплекса като доста тежка, тъй като обектът е голям и в него са отглеждани 17 000 животни.

„Ще се постараем всичко да се извърши в най-кратки срокове по най-бързия начин, но това зависи от мощностите, с които разполага Българската агенция по безопасност на храните“, допълни заместник-областният управител. Той заяви, че са ангажирани да помагат много институции. Потърсена била помощ и от военните.

Умъртвените животни се загробват в района на свинекомплекса в множество ями на голяма дълбочина. В трикилометровата зона на огнището, в която влизат селата Николово, Просена и Долно Абланово, всички домашни прасета вече са евтаназирани, допълни Иванов.

Според него дивите прасета продължават да бъдат сериозна опасност за разпространението на африканската чума. Той призова хората, които гледат свине в стопанства тип „заден двор“, да ги заколят.

Забранена е търговската дейност в свинекомплекса в село Юделник, който попада в 10-километровата надзорна зона. Тя ще бъде възобновена най-рано след шест месеца, ако в района няма ново огнище на африканска чума.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder