Над 2 млн. лв. обезщетения за стопаните на свине

Над 2 млн. лв. обезщетения за стопаните на свине

Все още не мога да кажа какви ще са обезщетенията, но най-вероятно те ще са над 2 млн. лв. Това обяви пред БНТ зам.- изпълнителен директор на БАБХ Цвятко Александров, цитиран от news.bg.

Има съфинансиране от Европейският съюз за подпомагане за обезщетенията за животните. По думите му животните се обезщетяват на пазарната цена.
По отношение на умъртвяването на животните в свинефермата в Николово и използването на пожарникарска пяна, той поясни, че процедурата се извършва по хуманен начин и само чрез този метод ще се случат нещата за ограничаване на заразата.
Зам.-председателят на БАБХ обясни, че за това умъртвяване се използва въглероден диоксид.
По отношение, дали ще има обезщетения за малките стопанства Александров подчерта, че за това трябва да има законово основание.
Поскъпването на свинското месо Александър Илиев, представител на асоциацията на индустриалните свиневъди, заяви, че предвид разпространението на африканската чума, има тенденция и цената на свинското месо да продължи да се увеличава.
Страховете на бранша са много големи, тъй като болестта е много коварна и динамична и може да проникне дори и в един добре защитен комплекс, отбеляза Илиев.
По думите му те са абсолютно убедени в компетенциите на БАБХ, но са категорични, че държавата трябва да се намеси в справянето с проблема чрез армията и жандармерията, както и допълнителен финансов ресурс.
До този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.
На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространението на заразата.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder