Манолова: Това е опит да бъдат сплашени всички медицински специалисти

Манолова: Това е опит да бъдат сплашени всички медицински специалисти

Скандализирана съм от уволнението ѝ, защото това е опит да ѝ бъде затворена устата и да бъдат сплашени всички медицински специалисти, които настояват за справедливо заплащане на труда им. Това заяви на пресконференция омбудсманът Мая Манолова по повод дисциплинарното уволнение на медицинската сестра Мая Илиева, предаде Novini.bg.

,,Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права и на хора от тяхната общност. Но това не е първият такъв случай, защото такова нещо има и във Велико Търново, Русе, Враца, Стара Загора… Има уволнен участник в процесите срещу презастрояването на “Обеля“, има и заведени искове срещу младите хора от “Спаси София“, които отстояват публично своите каузи. Става въпрос за преследване и отмъщение за тези, които защитават гражданските си права, а това е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България“, допълни Манолова.

Тя мисли, че ако натискът продължи и ако властта продължава да се опитва да ги сплашва, пациентите, ще останат без здравни грижи. „Защото Мая Илиева няма да остане без работа, защото тя е чудесен специалист и винаги може да си намери работа в Германия, Австрия или Великобритания, където нейните граждански права ще бъдат защитени, но опитът да бъдат мачкани и сплашвани ще ни остави без медицински кадри. Разбира се, можем да си замълчим все едно нищо не е станало, но ще плащаме цената на това всички ние утре“, коментира още омбудсманът.

“Това, което исках, беше само да работя при по-добри условия на труд и по-добро заплащане“, каза уволнената сестра. Тя коментира още, че с директора на болницата стигнали до положение, в което е започнала да си търси правата, от което се стигнало до дисциплинарното й уволнение.
“Ясно е, че съм неудобна, но това няма да ме спре, даже ще ме амбицира още повече“, категорична е Мая Илиева.

,,Ще оспоря по съдебен път всичко, което пише в заповедта ми за уволнение“, закани се тя.

От болницата потърсили хора, които да пуснат докладна срещу нея. Синдикатите си стиснали ръцете с работодателя й, и така е свален имунинета й на синдикален лидер в болница “Токуда“, посочи медицинската сестра. След протеста, който тя самата организирала в болницата, е започнала подписка срещу нея организирана от сестрите. “На мен тази подписка не ми е била показвана, но на всички останали е била предоставена. Не знам колко подписа са били събрани. Иначе още в самото начало, когато се надигна вълната от протести, д-р Кокалов ми каза да си затварям голямата уста, иначе ще се погрижи повече да не работя в болницата“, разкри още медицинската сестра.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder