ВМРО: Представителите на БСП и ДПС в ЦИК ни саботират изборите

ВМРО: Представителите на БСП и ДПС в ЦИК ни саботират изборите

ПП „ВМРО – Българско национално движение“ е изпратило жалба до Върховния административен съд /ВАС/ срещу Решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ от 9 август т.г., съобщават от партията. Патриотите оспорват отнетото им право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии /ОИК/, които се полагат по квота от отминалите евроизбори.
Партия ВМРО има свое представителство в Европарламента – двама евродепутати – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и по Избирателния кодекс има право да излъчи свои представители в преговорите при кметовете за ОИК.
Считам, че при вземане на Решението си ЦИК не се е съобразила с нормата на чл. 75, ал. 2 от Изборния кодекс „В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции“, се казва в мотивите на жалбата на ВМРО до ВАС.
Въпросното решение 600-МИ/09.08-2019 г. на ЦИК е взето с гласовете на членовете, които са от квотата на ДПС и БСП. За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии, посочват от ВМРО.
По внесената от ВМРО жалба ВАС ще се произнесе днес, 13 август, вторник, 15.00 ч., се уточнява в съобщението.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder