Концерт с руска музика в българско изпълнение с италианския диригент Масимо Челегато на видинска сцена

Концерт с руска музика в българско изпълнение с италианския диригент Масимо Челегато на видинска сцена

В разгара на летните горещини продуцентската компания „Варна интернешънъл” кани гостите на Видин и на крайдунавския регион на концерт с руска музика в българско изпълнение под ръководството на италиански диригент, съобщава БТА.

На 18 август 2019 от 19:00 часа публиката във видинската зала „Филхармония” ще преживее интересно пътуване в музикално-образния свят на Пьотр Илич Чайковски с две негови знакови творби – балетната сюита оп. 71а „Лешникотрошачката” и Шестата „Патетична” симфония в си минор оп. 74. Изпълнението е на „Симфониета Видин” начело с италианският диригент Масимо Челегато.

„Варна интернешънъл” организира концертни турнета за хорови състави, оркестри и солисти от цял свят в повече от 25 държави на няколко континента. В последните 10 години успешно си партнира и с филхармоничния оркестър на Видин в различни проекти с кантатно-ораториални творби в рамките на ежегодната международна Музикална академия, провеждана в черноморската ни столица, както и в концертни събития във Видин.

Диригентът Масимо Челегато съчетава в себе си по артистичен начин синтезния поглед на филолога, писателя, педагога, психолога, изпълнителя, естета, философа, изследователя и твореца. Според него в програмата ясно могат да се откроят две измерения на композиторския стил, в които преобладава психологическия подход: „първият – регресията в света на детството, от която по същество Чайковски никога не се е откъснал изцяло, а вторият е най-необикновеният духовен завет, който един художник може да остави на човечеството, не за да приеме болката си, а за да разбере цялата шокираща трагичност.
В „Лешникотрошачката” детският свят на Клара – момичето, което не би желало да порасне, е мотивът за бягство от реалността, който Чайковски постоянно налага на живота си, повален от вятъра на отчаяната страст, която му позволява илюзорната игра да вярва в позитивността на съществуванието. В Страната на захарта, кралството на Феята Драже, Клара (Чайковски) се приютява в измислицата на поетичността на детето като опит за бягство от задушаваща реалност. Ритъмът на последните фрази на сюитата се запечатва във въображението на слушателя, сякаш пада завеса върху един свят, в който всеки човек би потърсил утешително убежище” (Челегато).

„Симфониета – Видин” е най-големият културен институт във Видинския регион с активен принос в културно-историческото наследство. Оркестърът е създаден през 1910 г., а от 1949 г. придобива държавен статут. Днес той има многообразни музикални изяви в града и областта, сред които образователни концерти и лектории за деца, както и силна международна дейност –концерти в престижни концертни зали в Холандия, Австрия, Германия, Щвейцария, Италия, Испания,Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Македония; участия в Международни музикални фестивали и конкурси, като летните фестивали в Сполето, Комо и Кротоне (Италия), Дунавски фестивал в Улм (Германия), Софийски музикални седмици, Австрийски музикални седмици, Камерна сцена София, Нимус – Ниш (Сърбия), Конкурс за пианисти „Изидор Баич” – Нови Сад (Сърбия), Международния конкурс „Музиката и Земята“, София

В биографията на “Варна интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други. За своите събития компанията често избира едни от най-престижните концертни зали по света, сред които Златната зала на „Музикферайн” във Виена, Моцартеума в Залцбург, Линкълн центъра в Ню Йорк, Кенеди центъра във Вашингтон, Уанг тиътър в Бостън, пражкият „Рудолфинум” и др., с което доказва стремежа си към качествен акустичен звук като условие за пълноценно музикално преживяване.

„Варна интернешънъл” работи с разнообразен изпълнителски състав – детски, младежки, студентски и професионални хорови състави от САЩ, Европа и Израел, както и оркестри от ранга на Националната филхармония на Вашингтон, Boston Modern Orchestra Project, Симфоничния оркестър „Ерньо Дохнани” (Будафок), Пражкия филхармоничен оркестър, Софийската филхармония и др.
В програмите си в България по традиция включва премиерни изпълнения на нови произведения, понякога специално поръчани от „Варна интернешънъл” – ораторията „Меланхолична красота” на Георги Андреев (световна премиера в Кенеди център – Вашингтон и европейска в зала „България” – София) и поемата „Сълза от роза” на същия автор (световна премиера в зала „България”), както и на малко познати у нас световни шедьоври като операта „Улична сцена” на Курт Вайл, ораторията „Свещена служба” на Ернст Блох, операта „Благодатна земя” на Аарон Копланд и др.; многократни изпълнения на Реквиемите на Джузепе Верди, Йоханес Брамс, Волфганг Амадеус Моцарт; оратории на Феликс Менделсон и Йозеф Хайдн; меси от Антонио Вивалди, Лудвиг ван Бетовен, Франц Шуберт; цялостни спектакли на оперни шедьоври от Джакомо Пучини, Волфганг Амадеус Моцарт и Ленард Бърнстейн.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder