Топ вести
21.08.2019 - Министърът на икономиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Център за отдих – Китен“ ЕАД
21.08.2019 - Правителството одобри създаването на лечебно заведение за болнична помощ
21.08.2019 - България и Черна гора ще си сътрудничат в областта на здравеопазването и медицинската наука
21.08.2019 - Полицията търси взривно устройство в редакцията на Novini.bg
21.08.2019 - Проф. Асенов: Предвиждаме интензивни разговори за постигане на консенсус с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата с тол такса
21.08.2019 - Замърсяването на въздуха може да предизвика психични проблеми
21.08.2019 - Spice Music Festival се завръща в Бургас през 2020
21.08.2019 - Eкоминистерството потвърди наличието на минерални извори в Сланотрън и Градец (Новините на Видин Вест)
21.08.2019 - Започва третото издание на „Лятно кино в парка на хумора“-2019
21.08.2019 - Криминално проявен раздаде юмруци и отмъкна портмонето на шофьор
МОН: ДАНС и досега имаше достъп до данните на учениците

МОН: ДАНС и досега имаше достъп до данните на учениците

ДАНС и до момента изпращаше запитвания за информационните масиви на Министерството на образованието. Това заяви пред bTV ресорният заместник-министър Деница Сачева по повод новия проект, според който Агенцията за национална сигурност би получила достъп до всички данни на МОН – включително до тези на всички ученици, студенти и дори децата в детските градини.

„Информацията, която е искана е била свързана с чуждестранни и български студенти – за техния статут. Имаше и няколко случая за превенция на радикализацията на непълнолетни лица“, обясни Сачева.

Тя коментира, че до момента този достъп е бил нерегламентиран – на хартия и безконтролен.

„Сега трябва да се направи строго контролиран електронен достъп“, заяви зам.-министърът.

Юристът и експерт по защита на личните данни Фани Давидова пък посочи, че Концепцията за защита на личните данни не е да ограничи достъпа, а да събира само необходимата информация, за да може държавните органи да си свършат работата.

„Достъп до лични данни, свързани с националната сигурност се иска по опрелен казус с определени мотиви. Тук не става въпрос всеки служител на ДАНС да звънне по телефона в МОН и да поиска достъп“, заяви експертът и допълни, че едва ли промените ще бъдат приети заради влезлите в сила регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов – председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, промяната ще улесни работата на МОН, защото системата може да стане по-сигурна.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност поиска да получи абсолютен достъп до информационните масиви на МОН и той да бъде осигурен 24 часа в денонощието. Агенцията ще има достъп до всеки ученик, студент или дете в детска градина, ще знае какво се учи, дали са прекъснали, какъв е успехът им и извънкласните им дейности.

Източник: Dnes.bg.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder