Руска и корейска компания с интерес към АЕЦ „Белене“, очаква се и китайска

Руска и корейска компания с интерес към АЕЦ „Белене“, очаква се и китайска

По информация на „Хоризонт“ до момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“ са подали заявления руската фирма „Росатом“ и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си.
Желание да участват в строителството на централата са заявили френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“, а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. Крайният срок за подаване на заявления изтича днес.

В интервю за БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев кометира, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

„Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че „имам намерение да участвам“. Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разгорови, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder