Мащабна инвестиция! Правят свинекомплекс за 1000 свине в Ружинци (новините на Видин Вест)

Мащабна инвестиция! Правят свинекомплекс за 1000 свине в Ружинци (новините на Видин Вест)

Мащабна инвестинция в най-бедния район на Европа. В Община Ружинци правят свинекомплекс около 1000 – прасета. Инвеститорът е датчанин, който работи в България от няколко години. Това стана ясно на първия по рода си Инвестиционен форум във Видинско, който се проведе именно в Ружинци.

Мащабното за региона събитие се организира от местната власт. В инвестиционния форум взе участие и посланикът на Дания у нас Сьорен Якобсен.

Сьорен Якобсен
„Специално искам да се обърна към кмета и да го поздравя, че е толкова активен и, че се опитва да върви в правилната посока.

Експерти от технологичен център София представиха съвременни предизвикателства и решения за стартиращите предприемачи.

Адрияна Николова – технологичен център – София.
„Има две цели. Едната е за обучителен център във Видин. В него ще има няколко специалности, в сферата на туризма, селското стопанство, химията, а другата е почти факт. Това е младежка работилница. Такава има до сега само в Германия.“

Новият свинекомплекс се очаква да заработи в края на идната година, като ще бъде съобразен с всички евростандарти за био сигурност. В него ще работят първоначално над 50 души .

Александър Александров – кмет на Община Ружинци
„Ще стартираме с 1000 свине – майки, като ще бъдат отглеждани до 100- 150 кг и след това продавани за месо..“

На по-късен етап ще се изгради огледално на това предприятие, за което ще е нужна още работна ръка ..

Оле Андерсен – инвеститор
„При влизане, нашите служители няма да имат право да внасят храна, телефони, цигари, вода … Всичко това ще им бъде осигурено безплатно. При влизане задължително ще трябва да се изкъпват.. Това разбираме ние под БИОСИГУРНОСТ.“

Община Ружинци е първата в северозапада, която е създала Общинско предприятие, което да създава условие за подобряване на инфраструтурата, конкуретноспособност и повишаване на административния капацитет. Идеята вече е реализирана в столична община, а предприятието е едно от най-проспериращите там.

Миглена Костова – управител на общинската фирма
„Ние ще ползеаме всички общински имоти, които общината иска да се освободи от тях и да привлечем инвеститор. Ние ще повишим административния капацитет на администрацията, както ще подготвяме потенциалния инвеститор преди да влезе в общината.

На форумът стана ясно, че се повишава и интересът към европейско финансиране в земеделския и животновъден бранш, от страна на местния бизнес.

А решаването му – зависи изцяло от доброто сътрудничество между бизнес, инвеститори и институции, категорични са експертите.

Aвтор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder