Радев: Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика.

Радев: Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика.

Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това трябва да се сложи край. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на новата учебна година в столичното 18-то училище. Коментара си държавният глава направи по повод скандала в БНР през миналата седмица около Силвия Великова.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност, очевидно в България е в криза. БНР не е спирало дори по време на войната. Този казус потвърждава въпроса кой е и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика. И на това нещо е крайно време да се сложи край“, настоя Радев.

Той отсече, че има механизми и институции, които назначават и уволняват по определен ред.

„Когато започне да се работи през глава, тези институции се обезсмислят и изпразват от съдържание„, подчерта президентът.

Радев настоя директорът на БНР и разследващите да обявят какви са истинските мотиви за спирането на обществената медия.

„И все пак, според мен, има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите, които явно проявиха солидарност и дадоха пример как се отстоява свободата на словото и професионални стандарти“, каза още държавният глава.

Президентът коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор.

„Когато организирах тези предварителни консултации, аз имах ясна цел – да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор и тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, коментира той, запитан дали ще подпише указът за назначението на нов главен прокурор.

Източник:ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder