Топ вести
20.05.2022 - Видинският офис на НАП и Районната здравна каса обединяват усилия за по-добро обслужване и контрол
19.05.2022 - Български пощи възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи
19.05.2022 - Yettel започва предварителната продажба на HUAWEI Watch GT 3 Pro
19.05.2022 - Задържана е издирвана за отвличане и склоняване към проституция
19.05.2022 - Близо 500 литра бира задържаха митнически служители на ГКПП Дунав мост 2 – Видин
19.05.2022 - Минималната основна месечна заплата на директор в средното образование става 1724 лв.
19.05.2022 - Видин ще е домакин на събитие в рамките на кампанията #Първа работа
19.05.2022 - Младежкият дом в Монтана ще отбележи Седмицата на физическата активност и спорта
19.05.2022 - Девет криминални престъпления са разкрити вчера на територията на РУ Лом
19.05.2022 - Зрелостниците търсиха скръбта и утехата в Дебеляновия спомен
Във Видин ще подобряват качеството на въздуха

Във Видин ще подобряват качеството на въздуха

Във Видин стартира проект по процедура BG16M1OP002-5.003 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., целта е намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление – един от основните източници на замърсяване на въздуха.
Това става ясно от заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов на днешната пресконференция, пише на сайта на общината.
Стойността на проекта е 12 453 598,83 лв., а срокът за изпълнението е 52 месеца.
Старите отоплителни уреди на твърдо гориво ще бъдат подменени с нови – пелетни камини и горелки.
Критериите, по които жителите на Общината ще могат да кандидатстват, ще бъдат разписани от фирмата-изпълнител на дейностите. Хората ще бъдат запознати с тях чрез широка разяснителна кампания.

Проектът се осъществява на два етапа.
Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ представи накратко предстоящите дейности:
„През първия ще се извършат всички действия за подготовката на инвестициите. Ще се организира и проведе разяснителна/обучителна кампания сред населението за възможните алтернативни форми за отопление и условията за включване на населението в схемата за подмяна. Ще се проведе проучване на нагласите сред жителите на Общината, които се отопляват с твърдо гориво, за подмяна на използваните от тях отоплителни уреди. Ще бъдат изготвени екологични, икономически и социални анализи, разработени критерии и механизми за приоритизация на зоните в населените места на Общината за прилагане на различни варианти за отопление и принос към намаляване на количеството емисии на ФПЧ10. Домакинствата ще се обследват за реалните технически параметри за подмяна с алтернативни източници на топлинна енергия. Първият етап ще приключи с изготвяне на цялостна визия за подхода на Община Видин за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво.

През втория инвестиционен етап, въз основа на резултатите от първия, Общината ще избере изпълнители съгласно Закона за обществените поръчки и ще реализира инвестиционните дейности за демонтаж на използваните отоплителни устройства и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди/системи съобразно техническите решения от етап I.
Екологичните ползи от реализирането на проекта ще бъдат спестени емисии ФПЧ10 и подобрено качество на атмосферния въздух, а социално-икономическите – подобрено здраве и качество на живот на населението.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder