До 15 октомври се приемат заявления за еднократна помощ за първокласници

До 15 октомври се приемат заявления за еднократна помощ за първокласници

Дирекциите „Социално подпомагане“ в страната приемат заявления за отпускане на еднократна помощ от 250 лв. за първокласници през учебната 2019/2020г.

Срокът е до 15 октомври, напомнят от Агенцията за социално подпомагане. Молбите за 26 492 деца вече са разписани.
По събраните до момента данни към 27 септември са подадени 30 230 заявления, като издадените заповеди за отпускане на помощ са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца, а отказ са получили 1 362 молби. Не са издавани заповеди за отпускане на помощ в натура, уверяват от Агенцията за социално подпомагане.

Помощта за първокласниците се регламентира от Закона за семейните помощи. Едно от условията семейството да кандидатства за нея е детето да е записано в първи клас в държавно или общинско училище. Друго условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450лв. За деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства, помощта се отпуска без условия.

Заявлението за отпускане на помощта се придружава от удостоверение за брутните доходи и удостоверение от училището, че детето е записано там. От тази година помощта за първокласници се изплаща на два пъти – половината в началото на година и остатъка в началото на втория срок, ако детето продължи да учи.

Помощта се възстановява от родителите, ако детето не постъпи в училище или ако за месец от учебната година има повече от 5 отсъствия, за които няма уважителни причини. Семейството не връща пари, ако по здравословни причини детето е възпрепятствано да не посещава учебните часове.

През миналата година еднократната целева помощ са получили 35 550 първолака.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder