Топ вести
България настоява за незабавно спиране на операцията в Сирия

България настоява за незабавно спиране на операцията в Сирия

Българското правителство настоява военните действия в Сирия незабавно да спрат и да се спазва споразумението с Турция, което досега действа перфектно. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с президента Румен Радев.

На „Дондуков“ 2 отидоха на среща Министър-председателят, външният министър Екатерина Захариева, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, за да информират президента за решенията на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който бе свикан по повод ситуацията с турската инвазия в Сирия и рисковете пред нашата страна, предава offnews.bg.

„Искам да се спазва споразумението с Турция. Не знам какво ще се случи със страната ни, ако влязат 50 000 или 100 000 мигранти. В Гърция имат острови, а тук къде ще ги сложим?”, коментира Борисов на излизане от президентството.

„Засега ситуацията на границата ни с Турция е нула мигранти, по-голям е натискът от Гърция, затова са взети съответните мерки. Ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията да реши проблема, за да няма хуманитарна криза“, обясни Бойко Борисов.

Според мерките, които е взело правителството досега, работят. Но ако възникне извънредна сигуация, ще бъдат предприети съответните действия. Премиерът посочи, че се провеждат учения между МВР, армията, спецслужбите, разработени са и планове за противодействие.
България ще бъде засегната сериозно, ако Европейският съюз наложи санкции на Турция, както направи това с Русия. Борисов поясни, че стокооборотът ни с южната ни съседка е над 5 млрд. лв., докато с Русия е само половин милиард. Така че загубите ще са огромни.

Другата голяма опасност пред страната ни е възможността Анкара да се обърне към НАТО за задействането на член 5 от Договора със Североатлантическия пакт за колективна защита при изчерпване на дипломатическите средства.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder