Раликрос „Видин – 2019“

Раликрос „Видин – 2019“

На 20 октомври (неделя), от 10.30 ч., на летището в село Иново ще се октрие раликрос „Видин – 2019“.
Мероприятието се организира от Автомобилен спортен клуб „Жико-Моторспорт“ и Община Видин, под егидата на Автомобилна федерация на България. Заместник-кметът инж. Цветан Асенов ще открие събитието.

Раликросът е комбинация от състезания – Автомобилно Рали и Крос кънтри Рали. Това е състезание на затворено трасе с масов старт и преки двубой между участниците, провеждащо се на трасета със смесени настилки (пръст и асфалт). Най-добрите професионални Водачи са оборудвани с автомобили RX Supercars с над 600 к.с. и ускоряват от 0-60 км/ч за по-малко от две секунди – по-бързо от кола F1.

Раликросът е създаден от Робърт Рийд, който по това време е продуцент на програмата World of Sport на ITV. Първото събитие се е провело в Lydden Hill на 4 февруари през 1967 г., когато бързо се превърна в основна част от съботните следобедни спортове в Обединеното кралство, както с ITV, така и с BBC, излъчваща Раликрос. Популярността на раликрос много скоро се разпространява и в други страни, като първото събитие на европейския континент се състои в Холандия през 1969 г., с дебюта на скандинавския раликрос, който се проведе в Швеция две години по-късно.

Световният Rallycross на ФИА, представен от Monster Energy, беше открит през 2014 г. в Португалия, след като FIA даде статут на Световно първенство в спорта, като стана един от само петте шампионати в тази категория.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder