Топ вести
04.06.2020 - В Белоградчик разясниха условията за регистрацията на лични стопанства
04.06.2020 - НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
04.06.2020 - Още шестима в област Видин са излекувани от COVID-19
04.06.2020 - Две лица, обявени за общодържавно издирване, са открити при специализирана полицейска операция в Лом
04.06.2020 - Професионално оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в село Крайници
04.06.2020 - 71-годишен кулчанин счупил стъклото на предна лява врата на колесен трактор с дървена тояга
04.06.2020 - Поредна жертва на коронавируса у нас, през последното денонощие има 25 нови случая
04.06.2020 - Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб
03.06.2020 - Мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец юни
03.06.2020 - Във Видин поставиха метално сърце за съхранение на пластмасови капачки (Снимки)
Показват съкровища от Велики Преслав

Показват съкровища от Велики Преслав

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ ще може да се види от днес, 6 ноември, до 26 януари 2020 г. в НАИМ при БАН.
В залите на Института са експонирани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ при БАН, Археологическият музей „Велики Преслав“ и Римско-германският централен музей в Майнц (Германия), е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.
Представено е и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Зам.-министърът на културата Румен Димитров участва в официалното откриване на изложбата със съкровища от Велики Преслав, посветена на 150-годишния юбилей на Българската академия на науките.
В церемонията в Националния археологически институт с музей при БАН участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът по културата доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов, директорът на Aрхеологическия резерват с музей „Велики Преслав“ Пламен Славов, а сред гостите бяха директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, проф. Маргарита Ваклинова, археолози, историци и представители на културната общност.

„Настоящата изложбата следва и като продължение на празника на духовността, който отбелязваме през месеца на народните будители. Изключително щастлив съм, че днес и Министерството на културата, и БАН, отличаваме по подобаващ начин значимите постижения в областта на изкуството и на културата, поставяйки във фокуса на общественото внимание нашите родни, съвременни будители, на пазителите на духовността, на хората, отдаващи живота си за съхраняването на нашата памет през вековете и за това постиженията на нашия народ и държава да се популяризират по света”. С тези думи зам.-министърът на културата Румен Димитров приветства гостите. Той поздрави екипите на експертите – участници в международния научен проект, благодарение на които Преславското съкровище преживява своеобразно Възраждане. Зам.-министър Димитров изказа и специални благодарности на Националния археологически музей при БАН, на Археологическия музей „Велики Преслав“, на Националния исторически музей, както и на всички експерти и организации, допринесли за осъществяването на тази амбициозна и важна за нашата духовност и памет изложба.
Изложбата е организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей. Реализира се с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Българската академия на науките и др.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder