Нови промени при шофьорските курсове

Нови промени при шофьорските курсове

Нови промени при шофьорските курсове.
От 31 часа досега, часовете по кормуване трябва да скочат на 42. В тях се включват минимум 5 часа управление извън населено място. Три от тях трябва задължително да са по магистрала, скоростен път или път с интензивен автомобилен трафик. Минимум 10 часа пък трябва да бъдат изкарани в управление на колата по улици и булеварди с голяма интензивност на движението. Поне два часа ще е и нощното кормуване, както и шофирането при намалена или ограничена видимост. До този момент въпросните часове се провеждаха по инициатива на инструктора и не бяха изрично законово разписани.
Засега не се предвижда въвеждане на задължително кормуване на полигон. Някои от групите умения, които кандидат-шофьорите трябва да придобият, обаче с именно от него и са включени в изпита за книжка. Сред тях са запознаването с авотмобила, пускане, тръгване, разминаване и др.
Същевременно се предвижда намаляване на часовете за теория, които се планира да паднат от 40 на 25. Промени ще има и при листовките, където се очаква някои групи въпроси да отпаднат от материала.
Очаква се увеличаването на часовете за кормуване да вдигне и таксите за шофьорските курсове. В момента 1 час кормуване е между 20 и 25 лева, което означава, че курсът може да поскъпне с над 220 лева.
По промените е постигнато съгласие в работната група, в която участват няколко министерства, КАТ, Автомобилна администрация и браншови организации. Очаква се да влязат в сила до няколко месеца – успоредно с предвижданите промени за електронен контрол на часовете по кормуване, който включва и селфита между ученика и инструктора. В момента въпросният контрол се тества в около 15 учебни центъра в страната.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder