Радев: Отговорът е в Конституцията, четете внимателно

Радев: Отговорът е в Конституцията, четете внимателно

Без да казва директно какво ще бъде решението му за избрания от ВСС за главен прокурор, президентът Румен Радев насочи медиите да търсят отговора в основния ни закон, който не му дава друга възможност, освен да подпише указ. Радев не разкри кога да чакаме евентуално указа, но обеща, че ще го направи „в обозрим срок“.

„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите“, отсече държавният глава пред журналисти.

В Конституцията пък няма друг вариант, освен подписване от негова страна, когато веднъж е върнал кандидатура за главен прокурор и ВСС отново му я предложи след прегласуване.  „Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“, гласи текстът в член 129 на Конституцията на Република България, където не се налични други текстове, даващи му възможност да сезира КС, както го призовава група протестиращи пред Президенството.

На въпрос дали ще се обърне към Конституционния съд за тълкуване, той пак настоя: „Четете Конституцията, там са всички варианти. Аз ще се произнеса в обозрим срок. Когато реша“.

„И аз се обърнах към ВСС с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин“, заключи президентът.

Източник:ДарикНюз

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder