Топ вести
04.08.2021 - Заповядайте на последния концерт за лято 2021 на Симфониета-Видин заедно с квартет „Геомарчало“ и Драгомир Драганов
04.08.2021 - МЗ препоръчва на българите да не пътуват до Кипър, Гърция и Турция
04.08.2021 - Проект на Споразумението за партньорство представи пред бенефициентите и заинтересованите страни ОИЦ-Видин
04.08.2021 - Цял уикенд за видинчани с готини автомобили, музика и изненади
04.08.2021 - Няма пострадали българи при пожарите в Гърция
04.08.2021 - Депутатите задължиха главния прокурор да докладва за работата на Бюрото по защита на свидетели
04.08.2021 - Допълнителни профилактични прегледи за учители след Covid-19
04.08.2021 - Янев: Гражданите имат право да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет
04.08.2021 - Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток
04.08.2021 - Турнир „Старата пушка – 2021“ край Берковица
Окръжен съд – Монтана набира съдебни заседатели

Окръжен съд – Монтана набира съдебни заседатели

След изборите за местни власти и сформирането на нови общински съвети започва и избора на съдебни заседатели за Окръжен съд – Монтана за следващите четири години, съобщиха от общината.

Според Закона за съдебната власт, Глава IV, раздел II, Съдебни заседатели:

„Съдебен заседател може да стане всеки български гражданин на възраст от 21 до 68 г., който има добро име в обществото и през живота си не е бил осъждан, дори и да е реабилитиран. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са завършили поне средно образование, да нямат психически заболявания и да са с настоящ адрес в населеното място, където работи съдът, за който кандидатстват. Заседател не може да бъде човек, който заседава в друг съд или е общински съветник от съдебния район, за който е избран, или е в ръководството на партия, коалиция или организация с политическа цел. Кандидати за съдебни заседатели не могат да бъдат и хора, които работят в съд, прокуратура, следствие, МВР или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който искат да бъдат избрани. Всеки, който желае да се кандидатира за съдебен заседател, трябва да подаде изискваните от Закона за съдебната власт, чл. 68, ал. 3 документи в Общинския съвет по местоживеене, където представените документи се разглеждат от комисия и, ако отговорят на изискванията, се гласуват от съвета. Общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най – малко 10 на 100 от лицата, които се предлагат, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. Кандидатите за съдебните заседатели се изслушват от Общинските съвети или определени от тях комисии, гласуват се на публични заседания, кандидатурите им се проверяват от Окръжния съд, след което полагат клетва пред общото събрание на съдиите от съответния съд. Възнаграждението им е 1/22 на ден от 60 % от основната заплата на съдия в Районен или Окръжен съд, в зависимост от това в кой съд е заседателят, но не по малко от 20 лв. на ден. Те не могат да бъдат заседатели повече от два последователни мандата по 4 години.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder