Видинчани почетоха тържествено Деня на Свети Николай Чудотворец (Снимки)

Видинчани почетоха тържествено Деня на Свети Николай Чудотворец (Снимки)

В едноименния храм на Видин бе отслужена празнична Света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил.
На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, председателят на Общинския съвет Генади Велков и други официални лица.
По традиция, която се спазва през последните няколко години, владиката покани гостите да запалят кандилата в сребърния кораб-светилник в църквата. След това от храма, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон. На брега на река Дунав НВП Даниил поздрави гражданите с големия християнски празник, с пожелание Свети Николай Мирликийски Чудотворец да дарява здраве и благополучие. Отслужена бе заупокойна молитва за загиналите моряци, рибари и търговци и бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав от официалните лица. Пак по установена традиция, от катер на Гранична полиция в реката бе потопена трикратно икона с образа на светеца.
Стотици хора дойдоха, за да наблюдават тържественото отбелязване на Никулден и освещаването на празничния курбан, осигурен от Община Видин, Сдружение „Усмихни се с нас“ и със съдействието на видински фирми.
Свети Николай се почита като покровител на моряците, рибарите, банкерите, търговците и пътешествениците. По този повод кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков се обърна с поздравление към хората, които честват професионалния си празник и към всички именници. На територията на Общината с името Николай са кръстени 1054 души, като най-възрастният от тях е роден през 1935 г., а най-младият – през месец април, тази година. По-малко популярно е името Никола, което носят 318 жители.


Снимки:Община Видин

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder