Партийната субсидия става 8 лева

Партийната субсидия става 8 лева

Депутатите в парламента доведоха до пълен обрат въпроса за държавното финансиране на партиите. След поредица от гласувания, прегласувания, съвещания между коалиционните партньори и процедурни хватки парламентът реши – субсидията на партиите от догодина става 8 лева на получен действителен глас, съобщи Дарик.
Такова бе и предложението на „БСП за България“, което първоначално не получи необходимата подкрепа от парламентарното мнозинство и бе отхвърлено. Впоследствие обаче текстът, предвиждащ 1 лев партийна субсидия, също не получи необходимите гласове, което доведе до безпрецедентна ситуацията – партиите на практика останаха с нула лева държавно финансиране.
Това наложи спешно съвещание между депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, съставляващи парламентарното мнозинство, в което участие взе и финансовият министър Владислав Горанов. След него той заяви, че Патриотите са настояли да бъде подкрепено предложението на БСП за 8 лева субсидия.
За целта от ОП предложиха текстовете да бъдат прегласувани в зала, което срещна одобрението на цялото мнозинство, но предизвика недоволството на ДПС. „Имаше две гласувания, а правилникът е категоричен – не можем гласуване отново вече приет на две гласувания текст“, категоричен бе депутатът Хамид Хамид. „Не забравяйте, че нула, също е размер“, не пропусна да се пошегува той със създалата се ситуация.
В крайна сметка, със 183 гласа „за“, 1 – „против“ и 1 – „въздържал се“, депутатите одобриха предложението на левицата партийните субсидии да станат 8 лева глас .Депутатите от ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала, а минути след това председателят Карадайъ отправи нова порция критики към председателя на парламента.
„Видяхме отказ от г-жа Караянчева да следи за правилника. Тя се отказва да бъде председател на Народното събрание, защото всички народни представители са длъжни и са се клели да спазват Конституцията и законите на страната. Тя най-арогантно и абсолютно съзнателно наруши правилника“, смята той. „Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП“, каза още Мустафа Карадайъ, според когото тези две партии са доказали, че „популизмът и лицемерието“ в политиката е по-важно от правилата.

Екип:Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder