Няма да отпадне пролетната ваканция на учениците

Няма да отпадне пролетната ваканция на учениците

Пролетната ваканция на учениците нма да отпада. Това каза в Министерския съвет министър Красимир Вълчев. Така учениците ще почиват от 13 до 20 април, включително.
В този период се предвиждат дейности по отдих като музика и физическо възпитание, но те няма да имат задължителен характер и ще са по желание.
На извънреден брифинг министърът на образованието обясни, че ще бъдат предложени нови дати за изпитите след 7-ми и 12-ти клас, ако на 14-ти май учебният процес в училищата бъде възстановен.
За дванайсетокласниците датите ще бъдат преместени на 30 май и 1 юни, а за седмокласниците – на 13 и 15 юни. По думите на Вълчев няма пречка да се проведе и външно оценяване след четвърти и десети клас.
Всичко това ще се обсъди с професионалната общност, за да постигне консенсус. Вълчев допусна и вариант няколко съботи да се даде възможност да се отучва.
Той отбеляза, че има претоварване на децата и учителите и по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с учениците през следващите седмици.
Вълчев съобщи, че детските групи най-вероятно ще бъдат с повече групи през лятото. Занималните също ще бъдат удължени, тъй като много от родителите ще са изчерпали отпуските си.
„Педагогическия персонал в детските градини е в отпуск по време на извънредното положение, докато имат такъв. Обучението в електронна среда не е подходящо за деца в тази въсраст“, каза още министъра.
Относно мерките, които ще бъдат предприети спрямо непедагогическия персонал от детските градини, който е по малък отпуск, Вълчев каза, че се обмислят различни мерки и предстои окончателно приемане.
„Ще обсъдим през следващите дни една част от работещите в детските градини, ако е необходим персонал, да ги използват в системата на здравеопазването. Естествено това ще става при тяхно съгласие“, уточни министърът на образованието.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder