Топ вести
Актуализацията на Бюджет 2020 мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Актуализацията на Бюджет 2020 мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Пред народните представители министърът на финансите Владислав Горанов представи искането на правителството за актуализация на Бюджет 2020.

С 13 гласа „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“ бюджетна комисия прие актуализацията.

Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг от 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. С измененията Министерски съвет ще може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Причината за исканата актуализация на Бюджет 2020 е пандемията от коронавирус.

Днес в 14.00 часа актуализацията трябва да бъде разгледана в пленарна зала.

ЕКИП: ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder