ЕС дава 3 млрд. евро на 10 страни за борба с последиците от пандемията

ЕС дава 3 млрд. евро на 10 страни за борба с последиците от пандемията

ЕС реши да отдели 3 милиарда евро за 10 страни, за да им помогне в борбата с икономическите последици от пандемията от коронавируса, включително и 1,2 милиарда евро за Украйна. Това се посочва в изявление на ЕК, разпространено днес в Брюксел и цитирано от ТАСС, предава Novini.bg.

ЕК одобри предложението за предоставяне на пакет от макрофинансова помощ от 3 милиарда евро на 10 партньори в политиката за разширение и съседство, за да им помогне да ограничат икономическите последици от пандемията от коронавируса, сочи документът.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи помощта като безпрецедентна по обем. Средствата на ЕС ще дадат възможност да се гарантира макроикономическата стабилност на Украйна и ще помогнат на Киев в борбата с коронавируса.
Решението на ЕК трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Когато това стане, първият транш може да бъде отделен максимално бързо и без допълнителни условия, според съобщението. Вторият транш може да бъде предоставен след изпълнението на редица показатели, съгласувани с ЕС, през четвъртото тримесечие на 2020 година или през първата половина на 2021 година.

По-рано ЕК реши да отдели пакет от помощи за 190 милиона евро в подкрепа на здравната система и икономиката на страната, както и още 13 милиона евро за хуманитарните нужди на Донбас, припомня пресслужбата на украинския президент, отбелязва БТА.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder