Премиерът посети Националния център по заразни и паразитни болести (Видео)

Премиерът посети Националния център по заразни и паразитни болести (Видео)

Премиерът Бойко Борисов посети Националния център по заразни и паразитни болести, където се помещава БулБИО, предаде Novini.bg.

Gepostet von Boyko Borissov am Mittwoch, 29. April 2020

Заедно с него бяха и министрите Кирил Ананиев и Владислав Горанов.
На място Борисов се срещна и с проф. Тодор Кантарджиев.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по няколко проекта, единият от които е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини.
Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, разказа Борисов.
Премиерът обеща, че ще използва влиянието си върху финансовия министър за финансирането на трите точки, които са му съобщени.
Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз.
Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.
Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Директорът на дружеството Румен Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.
Борисов нареди на министър Десислава Танева да се съобщи да намери най-добрите коне, за да се произвежда серум.
След това той и неговият екип облякоха специални облекла, за да влязат с лабораториите. Борисов обаче забрани на Севделина Арнаудова да го снима с дрехи и нареди да прави кадри на производството.
От Националния център по заразни и паразитни болести обясниха, че всички работят на максимален капацитет с изключение на изработването на БЦЖ ваксините.

За подпомагане на тези програми на Центъра са нужни около 22-23 млн. лв. и те ще бъдат дадени в най-скоро време. „Виждате как една болест може да срине света“, каза министър-председателят.

Снимката е илюстративна

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder