Драматичният театър във Видин става общински културен институт (Снимки)

Драматичният театър във Видин става общински културен институт (Снимки)

От 1 юни видинският театър ще бъде самостоятелно юридическо лице, второстепенен разпоредител с бюджет. Това стана ясно по време на пресконференция, която дадоха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова и директорът на театъра Дейвид Славчев.

Кметът информира още, че на 20.05. е била назначена и проведена приемателна комисия за обект „Консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър „Вида“ и подписан приемателен протокол образец 16, без забележки. Очаква се в кратък срок и издаване на Разрешение за ползване на сградата от РДНСК – Видин. Д-р Ценков представи накратко извършените дейности по сградата на театъра:

Основен ремонт и подмяна на компрометирани части на покривната конструкция с подмяна на керемиди, улуци и водосточни тръби;
Подмяна на дограма (вътрешна и външна) на цялата сграда;
Ремонт и пребоядисване на фасади;
Вътрешен ремонт на салон, балкон, гримьорни, сцена, подземни и др. помещения;
Подмяна на седалките с нови, включително и монтаж на места за инвалиди. Местата в залата са намалени от 400 на 360 бр., като са съобразени всички противопожарни изисквания и норми;
Подменена е отоплителната инсталация с нов котел на дизелово гориво, всички стари тръби, поставени са нови радиатори и е монтирана съвременна вентилационна система;
Изградени са изцяло нови санитарни възли, също съобразени с изискванията за достъпна среда за инвалиди.
Направена е вертикална планировка и озеленяване около цялата сграда.

За обновяването на театъра бяха отпуснати 2 млн. лева с Постановление на Министерски съвет от 13.12.2017 г. съгласно Закона за държавния бюджет на Република България. В тази връзка Борислава Борисова допълни, че заради недовършени неща, свързани с ремонта, в началото на настоящия мандат новото общинско ръководство подава проектно предложение към Министерството на културата в качеството си на допустим кандидат, за предоставяне на целева финансова подкрепа за приключване на обекта в размер на 800 000 лв. Инвестиционният проект включва обзавеждане, сценично осветление, акустика, вентилация и видеонаблюдение.
Сградата на Драматичния театър е паметник на културата с местно значение. Всички дейности по проекта са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, уточняват от Общината.
Билети ще се продават вътре в самата сграда, в оформено за целта помещение на партера.
Видинският кмет отбеляза, че се надява Министерството на културата да се ангажира много активно с развитието на първия построен театър в България, защото той е емблематичен не само за Видин, но и за цялата страна.

Дейвид Славчев изрази радостта си от факта, че Драматичен театър „Вида“ отново е общински културен институт. Той каза, че сега вече ще може да се кандидатства с пиеси по проекти към Министерството на културата, по европейски програми и за трансгранично сътрудничество. „От това печели театърът и общността, защото ще имаме възможност с повече пари да правим по-хубав театър, да каним по-скъпи режисьори и да се чуе за този театър в България“ – заяви директорът на културния институт и благодари на новото ръководство на Общината и на Общинския съвет. В момента съставът на театъра се състои от 8 актьора, в това число и директора. В театъра има нови млади актьори, единият е Иван Рангелов, за който кмета изказа похвални думи и Вероника Ханджиева. Досега тя е играла на сцената на силистренския драматичен театър. От догодина се очаква назначаването на още двама млади актьори.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder