Щабът и Ананиев с подробности за удължената епидемиологична обстановка

Щабът и Ананиев с подробности за удължената епидемиологична обстановка

Вече стана ясно, че се удължава извънредната епидемиологична обстановка с 15 дни.
Разпространението на коронавируса все още носят голяма опасност за здравето и живота на хората. Над 400 000 души по света са починали, 7 милиона са заразени, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след заседание на МС, предаде Novini.bg.

Според Ананиев ниската заболеваемост у нас се дължи на ранните мерки.

Продължава да действа временното ограничаване на влизащите от страните освен за: Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За другите страни очакваме общоевропейско решение от ЕС, разкри здравният министър. Най-рано от 1 юли ще се допускат хората от други трети страни.

Хигиената, дистанцията и дезинфекцията остават задължителни. Носенето на маски на закрито остава препоръчително. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт. Новото е, че ще се позволи на закритите зали да имат 50% капацитет, а не 30%.
На журналистически въпрос, защо в МОЛ-овете няма да е задължително да се носи маска, министърът отговори, че е създадена стриктна организация каквато не би могла да се случи в градския транспорт.

Здравният министър допълни още, че ще продължи тестването в социални домове, ще се наблюдават и процесите в болниците с пациенти с коронавирус.

Въпреки, че се увеличават заболелите у нас, Кирил Ананиев каза, че след 15 юни гръцката граница ще бъде отворена. Скоро ще отпадне и заповедта за часовия коридор за възрастни хора.

След журналистически въпрос, Ананиев отговори, че не смята, че ще се върнем към затваряне на градове и КПП-та.
За огнищата на зараза в Сърница и Доспат, той заяви, че има възможност да се затворят улици или квартали, а не целите населени места.

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че в Стара Загора засега няма много заразени. „Целта ни е да държим под контрол инфекцията, за да не застрашаваме здравната система и тя да може да поеме болни. Искаме да запазим и икономиката“, заяви доц. Кунчев.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder