Топ вести
Борисов договори близо 29 млрд. евро за България по новата МФР и по Пакета „Следващо поколение ЕС“

Борисов договори близо 29 млрд. евро за България по новата МФР и по Пакета „Следващо поколение ЕС“

България е една от страните, които ще получат повече пари, над 1 млрд. евро повече в новия бюджет на ЕС и за първи път, за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн. евро за най-слабо развитите региони – за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след края на продължилия пет дни Европейски съвет.

В условията на тежката криза, породена от COVID-19 в целия свят и при изключително трудни преговори в Брюксел, българският премиер защити за България и запазването на европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика, като за Кохезионната политика са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. повече от настоящата Многогодишна финансова рамка.
Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена, отбеляза премиерът Бойко Борисов, на когото европейските държавни и правителствени ръководители благодариха за конструктивността и помощта, която той е оказал в хода на преговорите в Брюксел. Лично председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на българския министър-председател за ползотворното участие, след като рано тази сутрин европейските лидери се поздравиха за успеха.

Общият размер на средствата, предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“ е близо 29 млрд. евро.
“Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд. евро по-малко от настоящата“, изтъкна премиерът Борисов.
Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн. евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд. евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд. евро, са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и нисковъглеродна икономика. В допълнение, към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата, предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ са включени и над 600 млн. евро за България.
По отношение на целия ЕС, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд. евро, а общият размер на Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъде 750 млрд. евро. Така в следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира общо 1 трилион 824 млрд. евро. В Пакета „Следващо поколение ЕС“ 390 млрд. евро ще бъдат предоставени на държавите – членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Държавите членки ще могат да ползват и 360 млрд. евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на ЕС.
По темата за върховенството на закона се постигна съгласие, прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона – това трябва да е прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход, почиващ на доказателства.

След настояването на премиера Борисов и многократните му призиви да бъде акцентирано и върху медицинския аспект на пандемията от COVID-19, европейските лидери стигнаха до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването. Министър-председателят Бойко Борисов специално поздрави френския президент Еманюел Макрон, който подкрепи българския премиер по тази изключително важна тема за Европа.

ЕКИП:ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder